Muziek is leuk is weer een succes!

 

Hoe laat je kinderen op een leuke manier in aanraking komen met een echt muziekinstrument? Daarvoor hebben twee muziekverenigingen (Liora en Excelsior) een muziekproject opgezet.

Het muziekproject, genaamd ‘Muziek is Leuk’, laat kinderen van Lierse basisscholen uit groep 6 en/of 7 spelen op verschillende muziekinstrumenten. De kinderen krijgen 6 lessen van een uur aangeboden op hun eigen school. In de eerste twee lessen maak je kennis met een klarinet, een trompet, een trombone en een dwarsfluit.

De kinderen geven daarna aan op welk instrument zij graag verder willen spelen in de volgende vier lessen. In groepjes van 6 tot 10 kinderen krijgen ze ieder les van een muziek instructeur. Ze leren dan al ritmes te spelen en enkele noten te blazen.

Aan het einde van de laatste les wordt er een heus concert gegeven, waarbij de ouders als publiek aanwezig zijn. Het enthousiasme van de kinderen is groot te noemen.

De muzieklessen worden gegeven door gediplomeerde muziekinstructeurs. Zij weten als geen ander hoe je op de instrumenten moet blazen. De volgende instructeurs zijn hierbij betrokken:

Anne van Kins, coördinator ‘Muziek is Leuk’,

Sannie de Jongh, dwarsfluitdocente,

Theo Hartman, koperdocent (trompet, trombone, hoorn en bariton),

Bruno Alonso Iglesias, saxofoon en klarinetdocent.

Sannie, Theo en Bruno zijn tevens de muziekinstructeurs van Liora en Excelsior. De kinderen kennen hierdoor vast hun eventuele toekomstige muziekdocent.

Het muziekproject is opgebouwd uit 3 fases.

Fase 1, zes lessen op school. Dit heeft in de maanden maart, april en mei plaatsgevonden op de Prins Mauritsschool en De Vlieten.

Fase 2, is voor de kinderen die verder willen met het maken van muziek. In kleine groepjes krijgen zij les van één van de muziekinstructeurs.

Fase 3, wanneer de muziekleerlingen (zo mag je je echt wel noemen na het doorlopen van fase 2) de noten goed kunnen spelen en bladmuziek kunnen lezen, kan er gestart worden met een heus jeugdorkest.

Dit project ‘Muziek is Leuk’ is enkel gericht op blaasinstrumenten, maar bij een orkest hoort ook slagwerk. Ook dat kan geleerd worden. Hiervoor hebben we Roel Eijgermans. Hij geeft slagwerklessen namens Liora. Slagwerklessen kan op een drumstel, maar ook op een trommel en andere slagwerkinstrumenten. Ideaal wanneer je graag bij Slagwerkgroep Westland wilt komen.

Bent u, of is uw zoon of dochter, benieuwd naar het krijgen van muzieklessen? Dan kunt u contact opnemen met Marjolein de Beus, leerlingencoördinator van Liora of Roy Harms, leerlingencoördinator van Excelsior. Beiden zitten in de werkgroep van ‘Muziek is Leuk’ (muziekisleuk@gmail.com).

Agenda